Waarom bewegingskwaliteit zo belangrijk is

Nog te vaak zie ik als professional mensen oefeningen uitvoeren op een manier die ‘minder dan ideaal’ is. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn en niet iedereen heeft onmiddellijk toegang tot iemand die de nodige kennis en ervaring heeft. Maar soms zie ik dingen die ronduit ongezond zijn of in het beste geval inefficiënt.

De correcte uitvoering van je oefeningen levert nochtans heel wat voordelen op. We overlopen even de voornaamste.

  1. De juiste uitvoering zorgt voor de activatie van de juiste spieren en het trainen van de juiste patronen. Vaak zie je mensen planken en compenseren op allerhande manieren. Je gaat je buikspieren niet of veel minder trainen, terwijl andere spieren het werk overnemen hoewel het hun ‘job’ niet is.
  2. Je traint het volledige bewegingsbereik. In elke beweging zit ergens een zwakste punt. Bij een push-up is dit zwakste punt helemaal beneden. Toch zie je vaak push-ups die (net) niet helemaal met de borst tot op de grond gaan. Hierdoor worden je spieren korter, wat op lange termijn voor houdings- en trainingsproblemen gaat zorgen. Bovendien laat je extra gains liggen als je lengte-spanning verhouding niet ideaal is.
  3. Door met aandacht en zorg te trainen haal je sneller resultaat. Je zal misschien wat minder gewicht moeten nemen of in het begin voor iets kleinere reeksen moeten gaan, maar je training wordt veel efficiënter.
  4. Bewegingskwaliteit is een van de meest onderschatte factoren om blessures te vermijden. Een bench press met brede grip en ellebogen naar buiten owv ‘meer borst, minder triceps’  houdt theoretisch nog wel beperkt steek, maar in de praktijk komt je schouder dan in een heel ongunstige positie, waardoor je meer kans loopt op een impingement (inklemming) of een andere schouderblessure.

Conclusie: Bewegingskwaliteit zorgt ervoor dat je training jou helpt, besteed er voldoende aandacht aan!

Op de afbeelding zie je Dana die haar plank mooi uitvoert, haar bovenlichaam netjes in lijn. Kenners kunnen vitten over iets meer natuurlijke lordose en iets meer retractie in de schouders, maar dit zit 80% goed.

Move well, then move often. (G. Cook)