Sleep hack: Keep the blues away

Ben jij iemand die vaak nog laat voor het scherm zit? Druk druk, of gewoon nog even online shoppen? Het is een gewoonte geworden bij veel mensen, maar het verstoort je slaappatroon.

Je scherm produceert namelijk ‘blauw’ licht. Je lichaam interpreteert dit als zonlicht en blijft dus volop in dagmodus. Buiten is het echter al lang donker en eigenlijk zou je lichaam zich moeten voorbereiden op de nacht. Dat doet het door melatonine aan te maken, een hormoon dat in de pijnappelklier aangemaakt wordt uit Serotonine. Maar je bezigheden op de computer in de late uurtjes zorgen er dus voor dat je lichaam nog in volle staat van paraatheid is als je in je bed kruipt. Hierdoor val je moeilijker in slaap en heeft je lichaam meer tijd nodig om kwalitatieve slaap te krijgen.

Het beste middel om je voor te bereiden op een goede nacht is om 30 minuten voor je gaat slapen alle schermen uit te zetten en nog even een boek of tijdschrift te lezen, of wat te stretchen.

Maar als dat niet (altijd) lukt, heeft F.lux een interessante app ontwikkeld die je schermkleuren aanpast aan het ritme van de zon. Je stelt hem 1 keer in en hij past automatisch de kleuren van je scherm aan. Voor PC is deze app gratis en te downloaden via onderstaande link. https://justgetflux.com/ios.html

Op alle iPhones vanaf de 6 zit een Night Shift functie die min of meer hetzelfde doet.
Android gebruikers kunnen Twilight gratis downloaden via de app store.