Jij vs. de weegschaal

Elke dag nemen een heleboel mensen zich voor om gaan te sporten en af te vallen. Dus willen ze een stand van zaken voor ze beginnen en als het kan ook graag kort opvolgen.

Het zit in onze cultuur een beetje ingebakken en het houdt eigenlijk helemaal geen steek. Mensen gaan op de weegschaal staan, ze zien een getal en zijn daar dan wel of –meestal- niet blij mee. De associaties met dat getal(letje) gaan ver. Als er 5 kilo afgaat, waan je je slanker, mooier of beter, gezonder, fitter. Terwijl dat getal eigenlijk alleen zegt hoeveel je weegt, hoeveel massa jij bent op dat moment.

Maar hoe weet je dan wel of je het goed doet? Wel, er zijn een aantal parameters die je al een beetje beter kunnen vertellen hoe het vordert met je goede voornemens:

  • Meten is weten: Neem de omtrek van je borst-taille-heup-benen-armen. Als je gezond eet en sport, ga je zeker in het begin centimeters verliezen, maar geen kilo’s. 1 kilo spieren neemt namelijk minder plaats in beslag dan 1kg vet, maar weegt wel hetzelfde.
  • Meet je vetpercentage: Idealiter door een professional uitgevoerd, maar met een klein thuistoestel of een vetmetingweegschaal kom je ook al ver. Deze laatste zijn niet de meest accurate apparaten, maar het je kan er wel mee zien waar je ongeveer staat en welke vooruitgang je boekt. De maxima zijn ongeveer 30% voor vrouwen en 24% voor mannen.
  • Bovendien doe je er goed aan om je stoelgang te checken. Het zegt heel veel over je gezondheid. Online vind je de Bristol stool chart, en een aantal sites die meer vertellen over de kleur van je ontlasting.

Nog een aantal nuttige tips:

  • Verander je mindset in plaats van te diëten. Elke keer dat je eet kies je wat je je lichaam geeft. Kies dus voor wat je lichaam nodig heeft. Het zal je dankbaar zijn
  • Heb geduld, consistentie is de sleutel. De kans is groot dat je extra kilo’s er niet op 2 weken bijgekomen zijn, dus verwacht ook niet dat ze er op die tijd weer afkunnen en blijven. Geef je metabolisme de tijd om op gang te komen zodat het van je lichaam een efficiënte calorievreter kan maken.
  • Vermijd micromanagement. Het is echt niet nodig om elke dag je vorderingen na te meten, en dat is ook niet correct. Als je veel zout of koolhydraten gegeten hebt, ga je automatisch meer wegen, want zowel zout als koolhydraten binden zich aan water.