Gym Gems: Leg curl

Vandaag krijg je weer een gym gem, de leg curl. We leggen de focus weer even op de achterkant van je onderlichaam. It needs lots of love!

Je hamstrings zijn de spieren aan de achterkant van je bovenbeen. Hun 2 voornaamste taken: enerzijds zorgen ze voor het buigen van je knie en anderzijds helpen ze om je heup te strekken. Wat wil dat zeggen?

  1. Ze helpen bij het lopen
  2. Ze helpen bij het stoppen (zodat je sneller van richting kan veranderen)
  3. Ze stabiliseren mee je knie

Waarom is deze machine een gym gem? Wel, eerst en vooral: Er is geen ‘functionele’ beweging die je kniebuigers traint (over de hele ROM). Dat maakt een leg curl uniek.

Waarom willen we de hamstrings als kniebuiger trainen? Wel, de meeste mensen zijn sterker aan de voorste spieren van ons bovenbeen (quadriceps), waardoor er een onevenwicht ontstaat tussen voor- en achterkant. Oefeningen zoals deadlifts/45° extension/KB Swings trainen je hamstrings als heupstrekkers, maar enkel een leg curl traint ze als kniebuiger over heel de lengte (Range of motion).

Zo krijg je een beter looppatroon, betere prestaties en minder kans op knieblessures (vb. voorste kruisbanden)

De leg curl bestaat in 3 varianten: Liggend, knielend en zittend. Plan hem in aan het begin van je workout (A-oefening) en bouw rustig op, want ze zijn vaak niet zo sterk als je zou denken!

Pro Tip: Je hamstring-complex bestaat voornamelijk uit snelle spiervezels, dus hou de rep range laag! Met sets van max. 7 reps krijg je het meeste bang for your buck!