Gym gems: 45° extension

De 45° extension is een vaak vergeten pareltje in de gym. Nochtans zijn er een paar heel goede redenen om dit toestel te gebruiken, weliswaar op de juiste manier.

 

  1. De posterieure keten (je achterkant) wordt heel vaak een beetje over het hoofd gezien. Nochtans is die vaak het zwakst, zeker in het onderlichaam.
  2. Een hip extension is een hele goede manier om je glutes (bilspieren) terug te leren activeren en aan te sterken. Extra voordeel zit in de grote range of motion en kan zo bijvoorbeeld een oefening zijn die jouw squat onderaan sterker maakt.
  3. Bij de hip extension werkt je onderrug ook flink mee. In de eerste plaats niet om beweging te creëren, maar om je rug netjes recht te houden. Daardoor krijgt die veel time under tension en zorgt zo mee voor een beter korset en een sterkere rug
  4. Het is dé go-to oefening ter voorbereiding of ondersteuning van een deadlift.

Op dit toestel kan je 2 varianten doen, de hip extension en de back extension. De eerste oefening begint door  je glutes op te spannen en dan je bekken in het kussen te duwen en zo je heup te kantelen. Bij de tweede is het meer je rug die in (over)strekking gaat (extensie). Deze oefening kan je om esthetische redenen wel gebruiken, maar heeft zelden functionele waarde.

Neem gerust een dumbell voor je borst om wat extra gewicht toe te voegen.

Geef de 45° extension in je gym dus gerust wat meer liefde!