Een andere blik op discipline

Recent luisterde ik naar een podcast van Dan Garner, een succesvolle coach. Hij wierp een ander licht op dit klassieke thema en ik vond dat zo goed gezegd dat ik het graag met je deel.

Ik val meteen met de deur in huis: Discipline is een voorwaarde voor vrijheid.

Voor sommige mensen is dit vanzelfsprekend, maar heel wat mensen bekijken discipline vanuit een andere invalshoek. Voor hen is discipline net iets dat hen van hun vrijheid berooft. Om het even uit te drukken in voeding, want dat is waar ik dit het meeste tegenkom: Ik ‘mag’ geen pasta meer eten, ik ‘moet’ sporten, ik ‘moet’ minder eten, ik ‘mag’ niet meer snoepen. Dat klinkt allemaal niet zo fijn he… Je innerlijke rebel reageert meteen met: Ik mag zélf toch wel kiezen zeker. Pak mij da ni af.

Maar tegelijkertijd zorgt die gedachtenstroom ervoor dat er niks verandert. Stel nu dat je het vergelijkt met autorijden. Het doel is om een vrijheid te hebben om in je auto te stappen en heen te rijden waar je wil. Dan moet je eerst je rijbewijs halen, toch? Dus moet je de wegcode kennen en elke keer dat je op de baan komt, moet je die respecteren. Dat is een vorm van discipline die je ‘betaalt’ om de vrijheid van mobiliteit te hebben.

Als we dat even terugkoppelen naar je voeding, dan is het doel om gezond te zijn, energiek, of misschien wel een betere lichaamssamenstelling te hebben. Om een winkel binnen te gaan en gelijk welk kleedje aan te kunnen trekken, of er terug aantrekkelijk uit te zien voor je partner. Of fit genoeg te zijn om met je kids of kleinkinderen te kunnen spelen. Maar om van dat doel te kunnen genieten, moet je een bepaalde discipline hebben en dat is gezond eten (en bewegen, uiteraard).

Natuurlijk is voeding niet alleen brandstof. Eten heeft een sociaal aspect, een emotioneel aspect en ga zo maar door.
Als je een slecht eetpatroon hebt, is daar vaak een reden voor. Uiteindelijk maakt het niet wat die reden is. Je hoeft dit niet eerst te weten vooraleer je er iets aan kan doen. It just needs doing. Zoals de was en de strijk. Niet teveel bij nadenken.
Het is trouwens absoluut nuttig om met een professional uit te gaan zoeken waar de kink in de kabel zit, daar ben ik absoluut fan van. Maar het is niet per sé nodig.

Zorg ervoor dat je weet welke inspanning je zal moeten doen om welk resultaat te halen. Vraag dit gerust aan een goede coach. Bekijk dan of je die inspanning praktisch gezien aankan. En ga er dan voor. Bekijk een gezond ontbijt als ‘ik moet rechts van de baan rijden’ en veel water drinken als ‘ik moet mijn lichten opzetten als het donker is’.

Veel succes met het toepassen van dit inzicht!