Begin je dag energiek met deze ochtendboost!

Word jij tusssen 6 en 8u ‘s morgens wakker, klaar om erin te vliegen? Niet echt? Dan is de kans groot dat je cortisolniveau ’s morgens niet hoog genoeg is.

Cortisol haalde een tijd geleden vooral de media als de grote boosdoener en kreeg zelfs de stempel ‘stresshormoon’. Maar da’s niet helemaal waar. Cortisol is je energiehormoon en in tijden van stress gebruik je veel energie.
Maar we hebben energie nodig, dus ook cortisol. ’s Morgens tussen 6 en 8u zou je cortisolniveau het hoogst moeten zijn en geleidelijk aan verminderen tot het om 22u het dieptepunt bereikt. Tijd om je bed in te gaan en als een blok in slaap te vallen.

Met een simpele maar efficiënte ochtendboost begin je je dag energiek en het kan je zelfs helpen om je bioritme te resetten.

Begin elke dag met een groot glas water met ¼ theelepel gekleurd zout en het sap van 1 limoen.

Waarom?

Zout heeft vele functies, waaronder het voeden van je bijnieren. Je bijnieren beheren bijna alle energie-gerelateerde hormonen en zout zorgt ervoor dat ze in topvorm zijn. Zo zorg je voor genoeg cortisol, adrenaline en noradrenaline

Limoen (of gelijk welke andere citrusvrucht) smaakt dan wel zuur, maar metaboliseert alkalisch. Tijdens de nacht is je pH gezakt (zuurder geworden) om je lever optimaal afvalstoffen te laten verwerken, maar overdag werkt je energiehuishouding beter in een alkalische omgeving

Water is superbelangrijk, handig om de twee bovenstaande ingrediënten in te mengen en een groot glas ’s morgens zet je al goed op weg om je dagelijkse hoeveelheid water te halen.

Ik geef deze tip aan al mijn klanten en leerde hem kennen van een aantal internationale topcoaches die hem ook standaard gebruiken. Voor deze post liet ik mij inspireren op het artikel van Wolfgang Unsöld.

Geniet van je ochtendboost!

 

 

PS: Heb je last van reflux of chronisch verhoogde cortisol? Dan is deze tip misschien niet de beste optie voor jou.